SZOLGÁLTATÁSAINK

Változásmenedzsment

A változás és a változtatás elkerülhetetlenek, mindig jön egy új kanyar az úton. A szervezet életében is gyakorta előfordulnak fejlődési ugrások, vagy az új, módosult irány kijelölésének szükségessége, melyet a tulajdonosok, vezetők felismernek és támogatnak.

Egy cég életében nem az új vagy az erősen módosult irány kijelölése jelent gondot, hanem sokkal inkább annak részletekig menő kidolgozása, végigvitele, bevezetése és módosult működése.

Változásszükséglet meghatározása

A tulajdonosok, vezetők érzik, hogy nem úgy megy a szekér, ahogy szeretnék. Nincs baj, de mégsem jó a helyzet, akadoznak a folyamatok.

Megjelenik az igény, egy külső szemre, tanácsadóra, valakire, aki a látja a rendszert, a „nagyképet” távolabbról, kívülről is.

Változástervezés

Ha a probléma még csak a működés szűk keresztmetszetén látszik, akkor is érdemes feltárni az okait, tervezni a változtatást. Minderre széles körű eszköztár áll rendelkezésünkre.

A változás irányát jellemzően a tulajdonosi/vezetői igények, illetve a szervezeti diagnózis alapozza meg.

Változásütemezés

A változás tempóját, sebességét a tervezés, ütemezés időszakában kell meghatároznunk. Időfecsérlés nélkül, de még abban a tempóban, amiben a szervezet képes követni, befogadni a változásokat. Sok vezető túlfeszíti a változás tempóját, mely kudarcra ítéli azt.

Változásmotiváció, vezetői és szervezeti ellenálláskezelés

A döntés, az előkészítő munkálatok, a tervezés még nem siker. Fontos, hogy a résztvevők, a vezetők, a tulajdonosok elkötelezettek és motiváltak legyenek az új irányában, hogy a szervezet felkészüljön a változásra, létfontosságú, hogy a résztvevők befogadóképességének megfelelő mértékben – az ellenállások kezelésével, motiválással – menjen végig a változási folyamat.

Ennek támogatása belső kommunikációval, vezetői felkészítéssel, a vezetők és a munkatársak folyamatos bevonásával, a folyamatok, részeredmények visszamutatásával történik.

Új helyzet, új működés stabilizálása

Támogatjuk a bizalmi alapú kultúra kialakulását és meggyökereztetését. A stabilitás bizalomra épül, aminek kialakítása alapvetően fontos, megkerülhetetlen feladat. Ha az emberek bíznak a szervezetben, a vezetőkben, egymásban, akkor a nehéz időkben is összetartanak, közösen vészelik át azokat.

Az építő szokások megerősítése, az új szokások beépítése úgy rögzítik a szervezetet, mint a horgony a hajót: megakadályozzák az ide-oda sodródását. A szervezeti szokások értéket, célokat és összetartozás élményét hozzák az egyének számára.

Támogatjuk az egyensúly kialakulását. Ha egyensúlyban vagyunk, tudjuk kik vagyunk, mit akarunk, mennyit érünk, nem hagyjuk magunkat könnyen kimozdítani az egyensúlyunkból. Ez a szervezeti önismeret, stabilitás, egyensúly, mely megvéd a külső impulzusoktól, lökésektől.

Támogatjuk a szervezeti irányok, célok kialakítását, azok melletti elköteleződést, koncentrációt, fókuszálást. A célirányos működés kiépítése esetén képes a cég a számára fontos ügyekben, folyamatokban koncentráltan elmélyülni, így nem szórja szét folyamatosan az energiáit mindenfelé. Arra áldoz energiát, erőforrást, ami számára lényeges. Azt pedig tudjuk, hogy ahol a fókusz, ott az erő.

Hatékonyságmérések

Egy változás a szervezet rendszerezettebb, strukturáltabb és hatékonyabb működéséhez vezethet. Hogy ez valóban így van-e, az mérésekkel, visszamérésekkel igazolható. E mérési eredmények visszajelzése önmagában is megerősíti a szervezetet, segíti a további fejlesztések iránti elköteleződést.